Uphill

Over Uphill

Over Uphill

Piter Jakob Bosgraaf,

oprichter en initiatiefnemer van Uphill – Wintersport voor iedereen, is zaterdag 1 februari 2020 op weg vanuit Oostenrijk naar huis door een tragisch ongeluk om het leven gekomen. Hij is 23 jaar geworden.

Zijn verhaal 

Op 17-jarige leeftijd heeft Piter Jakob de eerste stap gezet om zijn droombaan te verwezenlijken: ondernemer in de wintersport. Door de jaren heen heeft hij verschillende skidiploma’s en cerfiticaten gehaald en tal van ski-lessen gegeven aan verschillende doelgroepen.  Tijdens het geven van deze ski-lessen merkte hij dat er bij skischolen en collega skileraren weinig aandacht en begrip was voor mensen met een speciale hulpvraag. Het ergste vond hij nog dat de kinderen (en haar families) het wintersport plezier verloren…

Nadat hij een aantal keren mensen met een speciale hulpvraag had begeleid groeide zijn belangstelling hiervoor en merkte hij dat deze doelgroep meer nodig had dan de standaard ski- en snowboardlessen.

Deze doelgroep liet hem niet los.

In het derde jaar van zijn opleiding Sportkunde aan de Hanzehogeschool te Groningen heeft hij in Canada, samen met zijn vriendin en studiegenote Maud van der Marel, een verdiepend onderzoek gedaan naar het spectrum en wat deze doelgroep extra nodig heeft op het gebied van wintersport. In Canada hebben ze allebei  het CADS (Canadian Association of Disabled Skiing) certificaat gehaald. Dit is een skileraren opleiding gericht op het lesgeven aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking.

Piter Jakob heeft door zijn  studie enorme interesse gekregen in het sociaal ondernemerschap en het opzetten van een eigen organisatie.

In 2018 is zijn droom werkelijkheid geworden; de combinatie van wintersport en sociaal ondernemerschap heeft geresulteerd in Uphill – Wintersport voor iedereen!

Maud van der Marel
Piter Jakob Bosgraaf Uphill

Wintersport voor iedereen!

Maud van der Marel,

is in juli 2020 afgestudeerd van haar bacheloropleiding Sportkunde aan de Hanzehogeschool Groningen. Gedurende haar laatste jaar heeft Maud haar afstudeerstage volbracht bij de Nederlandse Ski Vereniging. Hier heeft ze zich verdiept het ‘aangepast wintersport’. 

Na het plotselinge overlijden van Piter Jakob, heeft zijn vriendin Maud de beslissing genomen om de droom van Piter Jakob door te zetten. Zijn passie werd immers een gedeelde passie. Mede door de ervaring in Canada heeft ze besloten om zijn missie, haar missie te maken. De droom om wintersport voor iedereen toegankelijk te maken zet ze voort in zijn nalatenschap.