Uphill

Ervaringen

Ervaringen

Bij Uphill sluiten we met onze lessen aan bij de specifieke hulpvraag van de deelnemer. Omdat we het belangrijk vinden een goed en persoonlijk contact met hem of haar op te bouwen, ontwikkelt ook het lesprogramma zich op de persoon. Zo komen alle aspecten in de ontwikkeling tot wintersporter aan bod. Daarom vinden wij het ook leuk om de ervaringen van de deelnemers te delen.

Lees hieronder de ervaringen van de deelnemers die al eens met ons hebben geskied:

‘Na de eerste dagen groeide de chemie tussen de leraar en de kinderen en hadden ze een hele leuke week’

Vigo Willems (6, downsyndroom)            Locatie: Westendorf            Leraar: Diederick

Geschreven door: Arno Willems (vader van Vigo)

Vigo is sinds 6 jaar de laatste aanwinst van ons gezin dat verder bestaat uit vader Arno, moeder Sonja en zijn 10-jarige broer Mischa. We zijn fanatieke wintersporters en genieten elk jaar van het (après-)skiën in Oostenrijk. Nadat Vigo de eerste vijf jaar van zijn leven bij zijn oma achter bleef tijdens onze wintersportvakanties, vonden wij het nu toch echt wel tijd om hem ook deelgenoot te maken van deze geweldige ervaring. Gelukkig was ik ruim van te voren op zoek gegaan naar een skischool die was gespecialiseerd in kinderen met een geestelijke beperking, in het bijzonder het Syndroom van Down zoals Vigo zelf. Al snel vond ik Uphill, die de unieke optie bood van skilessen in Oostenrijk tijdens de vakantie, voorafgaand door skilessen in Nederland door dezelfde skileraar op een locatie naar keuze. Een geweldige combinatie. De kennismaking met Maud van der Marel verliep vanaf het eerste moment prettig en we konden snel goede afspraken maken: 5 dagen skiles in Westendorf en in de maanden voorafgaand aan de vakantie een serie lessen in SnowWorld in Zoetermeer.

So far so good. Totdat Covid-19 ook in 2021 zijn stempel drukte op het openbare leven, waaronder het sporten en (dus) skiën. SnowWorld was maanden gesloten en Maud moest noodgedwongen op zoek naar nieuwe skileraren. De voorbereidende skilessen vielen daarom helaas volledig in het water, iets dat we met enkele skilessen via de Stichting Downsyndroom op de kunstbaan in Nieuwegein nog wel een beetje hebben kunnen invullen, maar een optimale voorbereiding was het niet. Vooral niet omdat Vigo niet overliep van enthousiasme in Nieuwegein. Het was voor ons dan ook best spannend hoe hij zou reageren in Oostenrijk, nog los van de vraag of de wintersport überhaubt mogelijk zou zijn vanwege Covid.

Februari 2022: Oostenrijk was op tijd geopend voor (volledig gevaccineerde) toeristen en skiën in Westendorf was gelukkig met de vaccinatiebewijzen mogelijk. Vigo kon samen met een iets oudere jongen, eveneens met het Syndroom van Down, de skilessen bij Uphill volgen. De eerlijkheid gebiedt te melden dat dit de eerste dagen echter niet van een leien dakje ging. Vigo is natuurlijk nog relatief jong en (dus) speels en de skilerares kreeg de beide kinderen maar moeilijk in beweging. Gelukkig werd dit al meteen aan het einde van dag 1 door zowel de lerares als door Maud (h)erkend en werd er van skileraar gewisseld. Dit was een significante verbetering, hoewel het ook hier even duurde voordat de klik er was. Maar na de eerste dagen groeide de chemie tussen de leraar en de kinderen en hadden ze een hele leuke week, vooral ook omdat plezier in skiën voorop stond. Zo leuk dat we ook de vrijdag als zesde dag hebben bijgeboekt.

We hopen in 2023 zeker weer voor Uphill te gaan in Westendorf!

‘Maar boven alles heeft Sven ontzettend veel plezier gehad’

Sven Mooij (13, downsyndroom)            Locatie: Westendorf            Leraar: Piter Jakob

Geschreven door: Chantal Mooij (moeder van Sven)

‘Nadat we de knoop hadden doorgehakt om op wintersport te gaan, kwamen we via internet bij Uphill terecht. Na wat contact met Uphill werd er een kennismakingsgesprek gepland. Er werd hier direct ook kennis gemaakt met onze zoon Sven. Het was fijn om te merken dat Uphill veel kennis heeft van mensen met een beperking en hoe de aanpak van de lessen voor deze doelgroep aan te passen en zo geschikt te maken. Op wintersport gaan met een kind met een beperking is immers best spannend. Na dit prettige gesprek waren we enthousiast en besloten de vakantie naar Westendorf te boeken.

Sporten met downsyndroom

Ter voorbereiding op de ski lessen in Westendorf en om elkaar alvast wat te leren kennen, heeft Piter twee ski lessen gedaan met Sven in SnowWorld. De klik tussen Piter en Sven was er meteen en Sven genoot van de lessen. Met een goed gevoel vertrokken we twee weken later naar Westendorf en daar zagen we elkaar weer voor de eerste ski les in de sneeuw.

Met behulp van het pictoboard werd er veel uitgelegd aan Sven. De dag starte met een pictoboard, tijdens de lunch kwam die even tevoorschijn en ook eindigde we de dag op deze manier. Het was niet alleen lessen maar ook sneeuwballen gooien, even voetbal kijken op de ipad na de lunch en tussendoor als de vermoeidheid toesloeg bij Sven, pauze met een glas appelsap. Maar ook dingen als Sven even naar het toilet sturen of het aansturen van handen wassen, etc, konden we aan Piter toevertrouwen.

Met verbazing zagen we Sven in een rap tempo leren. Al snel kwam Sven mij op de oefenweide voorbij zoeven met een ‘hoi mama!’. Een dag later hoorde ik hem lachen en zwaaien vanuit de stoeltjeslift boven me, klaar voor het volgende avontuur. Na een aantal dagen was hij klaar om met de gondel naar boven te gaan en de blauwe piste naar beneden te skiën. En ja hoor, ook dit ging fantastisch.

De ski lessen hebben onze verwachtingen ruim overtroffen. Sven heeft ontzettend veel geleerd, dankzij het geduld en de professionele aanpak van Piter. Maar boven alles heeft Sven ontzettend veel plezier gehad, hij heeft de hele week een lach van oor tot oor op zijn gezicht gehad. Zijn gezicht straalde toen hij op de laatste les-dag een medaille kreeg. De vakantie was dankzij Uphill een groot succes’.

‘Wintersport voor iedereen, dat sprak ons direct aan!’

Sebastiaan Vos (14, downsyndroom)            Locatie: Zell am See            Leraar: Jarno

Geschreven door: Elles Vos (moeder van Sebastiaan)

“Wintersport voor iedereen”, dat sprak ons direct aan. Twee keer eerder zijn we met onze zoon Sebastiaan, met Syndroom van Down, op wintersport geweest. Hij kon toen één uur per dag ski les krijgen via de reguliere skischool, ’s morgens van 8.30 uur tot 9.30 uur, voordat de klasjes begonnen. Dat was helaas geen succes, de skileraar kon Sebastiaan niet voldoende motiveren.

g sport skiën

Wat een verschil met de ski lessen die Sebastiaan dit jaar kreeg via Uphill. Het was één groot feest! Na de eerste kennismaking was er direct een klik. Een grote lach op ieders gezicht. Na 2x 2 uur te hebben geoefend in Nederland op de indoorskibaan in Zoetermeer was het voor ons duidelijk.

Wat een plezier had Sebastiaan. Hij kon niet wachten tot het zover was om naar Oostenrijk te gaan. Daar kreeg hij ski les samen met nog 2 andere kinderen. ’s Morgens 2 uur en ‘s middags 2 uur. En tussen de middag gezellig samen eten. Wat een enthousiasme straalde er van de ski leraar af, wat een geduld en wat een passie. Iedere ochtend was Sebastiaan al vroeg uit de veren, aangekleed en wel, klaar om te gaan.  Sebastiaan zwaaide ons ‘s morgens vrolijk uit en we hoefden niet eerder te komen dan wanneer de les afgelopen was. 

Geen dag had hij geen zin, het was iedere dag genieten. Sebastiaan voelde zich begrepen en op zijn gemak. De skileraar zag heel goed wanneer het even genoeg was en wist de kinderen met sneeuwballen gooien, en even spelen in de sneeuw weer te motiveren. Ze kwamen dan weer zingend en lachend de berg af. Het was hard werken, maar na 5 dagen kon Sebastiaan een blauwe piste met ons mee skiën. Geen angst, een blindelings vertrouwen in Jarno.

Wij en zijn zussen waren zo trots! Zijn zelfvertrouwen is door de ski lessen enorm gegroeid. Het was een geweldige ervaring. Complimenten aan Uphill.

We hebben gezien dat het dus wel kan, niet denken in beperkingen, maar in mogelijkheden. Wij hopen volgend jaar weer te gaan skiën, samen met Uphill. Zij verdienen een dikke pluim!